Paryžiaus teroro aktai. Kas bus po to?

http://s1.reutersmedia.net/resources/r/?m=02&d=20121204&t=2&i=680907448&w=644&fh=&fw=&ll=&pl=&sq=&r=CDEE8B30EN900http://s1.reutersmedia.net/resources/r/?m=02&d=20121204&t=2&i=680907448&w=644&fh=&fw=&ll=&pl=&sq=&r=CDEE8B30EN900

Kas laimės daugiausiai iš Paryžiaus teroro aktų? Jeigu manote, kad laimės Europa, nes susivienys prieš bendrą priešą, tai klystate. Laimės džihadistai, kurių teroras pataikė tiesiai į dešimtuką – nacionalistinių judėjimų pakilimą.

Europos vieningumo simbolis yra ne karas prieš bendrą priešą, o Europos sąjunga ir jos vertybės – solidarumas, palaikymas ir kooperacija. Po kiekvienos džihadistų sėkmingos atakos nacionalistai įgauna vis daugiau galios. Jie teigia, kad reikia naikinti visus žmones, kurie gyvenime yra ištarę žodį „islamas“ ar „Koranas“. Daug kam ši kova prieš islamistus atrodo labai kilni ir teisinga, nes, nepaisant buvimo ne musulmonais, o krikščionimis, manoma, kad į kraują reikia atsakyti krauju. Tačiau dažnas atvejis, kad tie patys žmonės mano, kad ir Europos sąjunga yra negeras darinys, nes verčia kai kurias tautas pasiduoti kitų diktatui ir reikia tarsi ožiams priešintis tokiems dalykams. Kai ES duoda ką nors, tai problemos nėra. Nebent duoda per mažai.

Tokioms jėgoms atėjus į valdžią galima įžvelgti Europos susiskaldymo perspektyvą. Kas laimėtų šiuo atveju? Rusija ir džihadistai.

Karas prieš Islamo valstybę atrodo neišvengiamas. Tačiau šio karo atveju Baltijos šalys atsidurs įdomioje situacijoje: palaikyti karą prieš ISIS reikės, nes visa Europa palaikys, bet tikriausiai reikės atsitraukti dėl Rusijos, taip įstumiant save į sudėtingesnę geopolitinę padėtį. Nes Rusija taps svarbus partneris kovoje su didžiausiu blogiu – Islamo valstybe. Pamiršime ir Krymą ir Ukrainą. Tai bus aukos didesniam ir svarbesniam tikslui pasiekti. Taip pat, ekonominės sankcijos trukdys Rusijai efektyviau kovoti su ISIS, todėl ir jos gali būti panaikintos. Įdomu kiek eilinių prancūzų dabar mielai atiduotų Mistral laivus Rusijai, o ne musulmoniškam Egiptui? Ir ar galvoja apie Lietuvos padėtį Rusijos atžvilgiu tie, kurie teigia, kad dabar žvanginti ginklais prieš Islamo valstybę yra pats geriausias kelias?

Kokie keliai? Dešiniojo sparno komentatoriai teigia, kad su visais musulmonais reikia griežtai ir žiauriai. Nes neva problema ne terorizmas, o islamas. Ir taip, visų musulmonų nušlavimas nuo žemės paviršiaus tikrai padėtų. Sunaikinus 1,6 milijardo žmonių iš 7 milijardų gyvenančių žemėje bent vietos kinams atsirastų turbūt… Tokiu atveju, islamistinių teroro aktų būti tiesiog nebegalėtų. Bet manote, kad teroras neegzistavo prieš 2001-ųjų rugsėjo vienuoliktąją? Klystate. Pasidomėkite airių IRA darbeliais ar baskų ETA. Ir jie visi – krikščionys.

Iš 8 didžiausių teroro aktų nuo 1980-ųjų, keturis įvykdė ne musulmonai, o krikščionys (Omagh, Oslo, Bologna, Barcelona).

Kitas svarbus dalykas yra suvokti, kas iš tiesų yra terorizmas? Teroro aktai yra būdas įvaryti baimę. Turint baimę savo pusėje įgauni geresnę kovos poziciją. Terorizmo priežastis yra ne islamas, o galios disbalansas. Jei IRA ar ETA galėtų tankais pervažiuoti Šiaurės Airiją ar Ispaniją, tai taip ir padarytų. Tas pats su Islamo valstybe ir vakarais. Terorizmas yra silpnumo požymis. Jei krikščionys būtų įvaryti į kampą ir neturėtų pakankamai pajėgumų priešintis tiesiogiai, jie irgi imtųsi teroro aktų. Tokio galios disbalanso pavyzdys Lietuvoje buvo partizaninis karas – maži užpuolimai, nes kovoti su tokia galybe kaip Sovietų sąjunga tiesiog neįmanoma. Visų valstybių partizaniniai karai yra tokie. Taigi galvoti, kad islamas yra terorizmas – klaidinga. Terorizmas yra tiesiog būdas kautis su savo priešu neturint karinio pranašumo. Tai kovos būdas, o ne ideologija.

Tačiau skirtingai nei savo valstybėje veikiančių partizanų atveju, Islamo radikalų niekas nevaro į kampą. Jie galėtų sau ramiai gyventi savo teritorijoje ir Prancūzijos nesprogdinti. Čia kyla klausimas: ar vakarai yra idėjinis musulmonų priešas? Taip teigti būtų irgi klaidinga, nes musulmonai veržiasi į Europą gyventi ir dirbti. Nemanau, kad žydai antrojo pasaulinio karo metais veržėsi gyventi į Vokietiją. Niekas pas savo idėjinį priešą nesiveržia. O ypač taip karštai tikintys, kaip musulmonai. Akivaizdu, kad vakarai nėra visų musulmonų priešas. Tai rodo, kad terorizmas būdingas tik tam tikroms musulmonų šakoms su kuriomis ir reikia kovoti, o ne su 1,6 milijardo pasaulio gyventojų. Visa tai priklauso nuo Islamo interpretacijos. Bet vėlgi, ar Islamo Kalifatą kurianti Islamo valstybė yra priešė vakarams? Ar visiems? Jie žudo visus musulmonus, kurie nepritaria jų idėjai. Pavyzdžiui, kurdus, kurie, kaip ir Islamo valstybė, yra sunitai. Tai vėl parodo, kad ekstremalūs musulmonai nėra būtent vakarų priešai. Jie priešai visai žmonijai, kitiems musulmonams taip pat. Būtent nuo jų ir bėga dabar taip linksniuojami pabėgėliai. Man Islamo valstybė primena Hitlerio Vokietiją. Tai ideologija varoma jėga, kurios tikslas sukurti religiškai gryną valstybę. Sukurti remiantis jėga ir kitaip galvojančių naikinimu. Tai yra valstybė, kuri laiko smurtą geriausiu ir netgi šventu būdu užsitikrinti savo ideologijos išpildymą. Toks metodas yra svetimas ne tik atskiroms tautoms, bet ir absoliučiai daugumai pavienių žmonių, nepriklausomai nuo to, kokia jų tautybė, religija ar gyvenamoji vieta.

Remiantis prielaida, kad Islamo valstybė yra tiesiog blogio ašis, manau, kad visgi su ja reikėtų kovoti grubia jėga. Tačiau nereikėtų iškeisti Ukrainos į Rusijos pagalbą. NATO turi pakankamus pajėgumus įveikti ISIS ir be Rusų, nors tai ir nebus lengva.

Ar liausis teroristiniai aktai nušlavus nuo žemės Islamo valstybę? Atsakau jums: ne. Teroristai yra mobilūs ir jie atsiras kitoje vietoje, kitu vardu, bet su didesne neapykanta vakarams. Buvo al-Qaeda, jai lyg ir aprimus atsirado Islamo valstybė. Atsiras ir dar kokia nors „Smurto valstybė“. Nuo 2001-ųjų islamistinio teroro aktų skaičius tik didėja, nepaisant „tvarkomųjų“ intervencijų į Afganistaną, Iraką ar Libiją. Po tokios „tvarkomosios“ intervencijos į Islamo valstybę teroristinių atakų dar padaugės. Dėl šios valstybės pavadinimo, tai dar lengviau suprasti kaip tiesioginį karą prieš Islamą. Teroristinių išpuolių padidėjimas koreliuos su pabėgėlių srautais į Europą, todėl daugelio žmonių akyse jie bus visada dėl to kalti.

Visoms valstybėms reikia elgtis taip, kaip joms naudinga. O mums naudinga turėti mažiau priešų. Visų musulmonų laikymas teroristais yra pati didžiausia ISIS pergalė. Nes kuo daugiau musulmonų bijos išleisti savo vaikus į mokyklą Europoje, kurioje jau galbūt gyvena antra karta, tuo daugiau ISIS narių atsiras. Kuo labiau nekęsime žmonių, kurie jau gyvena tarp mūsų, tuo daugiau vėžio ląstelių turėsime mūsų Europos kūne. Manote pabėgėliai pavojingi? Kai dėl begalinės neapykantos musulmonai pradės bėgti IŠ Europos, sužinosite kokie jie iš tiesų pavojingi.

Reziumuojant galima prognozuoti ateitį: Europa padarys nuolaidų Rusijai, nes kartu su ja puls bendrą priešą – Islamo valstybę. Dėl to pablogės Baltijos valstybių ir ypač Ukrainos geopolitinė padėtis. Islamo valstybė, kaip darinys, bus sunaikintas. Jei ne po šio teroro akto, tai po sekančio. Ar dar sekančio. Bet džihadistai niekur nedings ir teroro aktų vis tiek daugės.

Kaip elgtis eiliniam žmogui? Būti budriam. Tačiau jokiu būdu nepradėti nekęsti savo kaimyno Mohamedo. Jei jo nekęsi ir jį terorizuosi už jo religiją, tai jis gal tikrai padegs tavo duris. Jei su juo bandysi sugyventi, tai gal ištrauksi vieną žmogų iš ISIS gniaužtų.

About the Author

voxcivis
Esu eilinis pilietis, toks pat kaip Tu, gerbiamas skaitytojau. Matyt ateina momentas gyvenime, kada atrodo, kad patyrei daug. Manau, man tas momentas atėjo (ir veikiausiai ne paskutinį kartą). Teko daug visko pamatyti - mokyklą, augimą aplinkoje, kur įvairus smurtas buvo įprastas, Lietuvos aukštąjį mokslą, darbo rinką, medicinos sistemą įvairiais rakursais, žmonių psichologiją, visuomenės gyvenimą, gabalėlį filosofijos ir dar daug visko. Tai įdomi gyvenimo kombinacija, kuri, pastebiu, kartais leidžia pamatyti šį bei tą gal kiek kitaip, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Tokiomis įžvalgomis norisi pasidalinti. Mano labai mėgstamas atlikėjas - Vilijus Važnevičius (amžiną jam atilsį) - sykį koncerto metu sakė: "Neįsivaizduoju roko muzikanto - ne piliečio. Gali negroti - negrok. Gali nedainuoti - nedainuok. Neskauda - nekurk." Nesu roko muzikantas (gal šiek tiek širdyje), tačiau tai netrukdo būti piliečiu. Ir žinokit skauda. O kai skauda, visgi neišeina nerašyti. Kodėl? Nes rašymas padeda labai daug ką suprasti pačiam. Gal iš to pavyks suprasti kažką ir kitiems. Ir nebūtinai taip pat, kaip suprantu aš. Gal visiškai priešingai. O tai irgi puikus rezultatas. Nes suprasti visada yra gerai. Link to ir judėkime.
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos