Kaip sumažinti girtumą keliuose be draudimų

"You can't expect me to walk in this condition..."

Pasiūlymas įvesti vairuotojų absoliutaus blaivumo įstatymą, t.y. kad visiems vairuotojams būtų galima važinėti turint tik 0,00 promilių alkoholio savo kraujuje man skamba kaip ekstremumas. O ekstremumai yra blogai. Manau, kad tuos, kurie įkliūna su daugiau nei 0,4 promilių galima padalinti į dvi dalis:
1) Alkoholio koncentracija nuo 0,4 iki 4 promilių. Ir alkotesterio parodymai priklauso tik nuo to, ar jau spėjo iki 4 promilių dagert prieš važiuodamas dasipirkt ar ne. Šiai grupei yra absoliučiai vienodai ar apatinė riba yra 0,00, ar 0,40 ar 0,2 ar -0,48. Jiems tiesiog dzin, nes jie nesitiki, kad juos pagaus. Šių asmenų jokia riba nesustabdys ir sustabdyti gali tik švietimas arba medis. Medžio gaila. Geriau lai tai būna stulpas.
2) Žmonės, kurie neapskaičiavo savo galimybių per išgertuves arba kitą rytą po išgertuvių. Jie arba galvojo, kad du bokalai per 4 valandas jiems „išsigaruos“ arba nesitikėjo, kad ryte vis dar bus didesnis nei 0,4 promilės tvaikas iš burnos. Tai žmonės, kurie suklydo. Manau, kad dauguma šitų žmonių labai pergyvena dėl savo nusižengimo ir visiškai nenorėjo jo padaryti. Šiai kategorijai priklausyčiau ir pats, jei būčiau kada neapskaičiavęs.

0,00 promilės kelyje palies tik antrąją kategoriją. Sakysite, kad ir gerai, tai žmogus negers, blaivės ir t.t. Bet esu tikras, kad kas nori gerti tas ir gers. Tikrai įmanoma surasti būdų gerti ir nevairuoti. Taksi, Uber, dviratis (kurio policija girto vis tiek negaudo ir bauda menkesnė), viešasis transportas. Bet kas norėjo gerti tas gers. Gėrimą gali sustabdyti tik švietimas, o ne draudimai.

Bet! Yra gi ir kitų išeičių, o ne vien ekstremumai! Aš pats priklausau vairuotojų paranojikų kategorijai ir paniškai bijau vairuoti jei vartojau alkoholį. Nenoriu netekti vairuotojo pažymėjimo (bausmė veikia!). Bet nuvažiavęs į festivalį nenoriu likti blaivininkas kai visi kiti pakelia bokalą karštą vasaros dieną. Nenoriu likti blaivininkas ir tada, kai užsilikę darbe už puikaus kolegos 40metį pakeliam šampano taurę. Ką daryti? Sprendimas – alkotesteris. Pasitikrini ir supratęs, kad esi blaivas – važiuoji. Neblaivas? Dar palauki, kol būsi blaivas.

Esu turėjęs elektroninių alkotesterių, bet jie ir genda ir kalibruoti kas metus ir t.t. Geresnis kainuoja kokius 500 litų. Kalibracija 100 litų. Vien pirmais metais išleidi 600 litų. Netyčia teko atrasti vienkartinių alkotesterių. Kainuoja 5 litus, taigi už 600 litų galima nusipirkti 120 vienetų (!). Juk trečdalį metų negeriu, tai tokio kiekio užtenka be galo ilgam. Naudoju jau senokai ir jau sunaudojau gal 20 vienetų (nesu dažnas gėrikas-vairuotojas). Dar nei karto nepripūčiau virš normos. Pasitikrinti blaivumą prieš važiuojant kainuoja pigiau negu bokalas alaus bare. Tikrai verta!

O kas čia bendro su leistinu alkoholio kiekiu kraujuje? Ogi tai, kad, man regis, teisingiausia nueiti Prancūzijos keliu. Kiekviename automobilyje turi būti alkotesteris. Kad ir vienkartinis. Štai išgėrei ir… Na vistiek jau turi tą alkotesterį. Jis velniškai pigus lyginant su gresiančia bauda. Pasitikrini ir važiuoji arba lauki.

Antrosios anksčiau minėtos kategorijos žmonių problema, kad jie neturi alkotesterio ir mano, kad jis labai brangus. Jei alkotesteris būtų privalomas kiekviename automobilyje ir būtų pigus, tai antrosios kategorijos žmonių problema būtų didžiąja dalimi išspręsta. Alkotesteriai galėtų būtų tikrinami kartu su blaivumo reidais – neturi, bauda 1000 eurų ir vairuotojo pažymėjimo atėmimas pusmečiui. Turi, bet esi girtas – reiškia nesitikrinai. Gauni didžiausią įmanoma baudą ir netenki vairuotojo pažymėjimo nesuvokiamam laiko tarpui.

Manau tai būtų teisingiausias sprendimas. O didelė paklausa alkotesterių sukurtų konkurenciją ir jie kainuotų gal net pigiau nei 5 litus.

About the Author

voxcivis
Esu eilinis pilietis, toks pat kaip Tu, gerbiamas skaitytojau. Matyt ateina momentas gyvenime, kada atrodo, kad patyrei daug. Manau, man tas momentas atėjo (ir veikiausiai ne paskutinį kartą). Teko daug visko pamatyti - mokyklą, augimą aplinkoje, kur įvairus smurtas buvo įprastas, Lietuvos aukštąjį mokslą, darbo rinką, medicinos sistemą įvairiais rakursais, žmonių psichologiją, visuomenės gyvenimą, gabalėlį filosofijos ir dar daug visko. Tai įdomi gyvenimo kombinacija, kuri, pastebiu, kartais leidžia pamatyti šį bei tą gal kiek kitaip, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Tokiomis įžvalgomis norisi pasidalinti. Mano labai mėgstamas atlikėjas - Vilijus Važnevičius (amžiną jam atilsį) - sykį koncerto metu sakė: "Neįsivaizduoju roko muzikanto - ne piliečio. Gali negroti - negrok. Gali nedainuoti - nedainuok. Neskauda - nekurk." Nesu roko muzikantas (gal šiek tiek širdyje), tačiau tai netrukdo būti piliečiu. Ir žinokit skauda. O kai skauda, visgi neišeina nerašyti. Kodėl? Nes rašymas padeda labai daug ką suprasti pačiam. Gal iš to pavyks suprasti kažką ir kitiems. Ir nebūtinai taip pat, kaip suprantu aš. Gal visiškai priešingai. O tai irgi puikus rezultatas. Nes suprasti visada yra gerai. Link to ir judėkime.

2 Comments on "Kaip sumažinti girtumą keliuose be draudimų"

  1. su poziuriu „kas nori gerti, tas ir gers“ papuola i pirma kategorija. 0 promiliu apribos antrai kategorijai zmoniu galimybe suklysti. o alkotesteri ir dabar galima pirkti, veziotis, naudoti. kam reikalingi priverstiniai istatymai ir dar su „nesuvokiamomis“ baudomis

    • Ne, nepapuola. Pirmoji kategorija yra „važiuoju girtas ir man neįdomu pasėkmės“. Antroji yra ta, kuri gėrė ir gers, bet vistik vairuoti girti nelinkę. Apie negeriančius aš nekalbu, nes jiems ir problemos nėra. Deja, neatsižvelgti į bendrą kultūrinį esamą kontekstą yra sunku ir tenka pripažinti, kad tokių yra ne tiek ir daug.

      0 promilių tik dalinai apribos galimybę suklysti, nes tie, kurie išgėrė iš vakaro ir galvoja, kad ryte yra blaivūs vistiek galės suklysti. Vienintelis dalykas absoliučiai apribojantis suklydimą yra esamo girtumo fakto patikrinimas. Tam reikalingas matavimo prietaisas – alkotesteris.

      Dabar galima pirkti ir vežiotis, bet daug kas nesivežioja ir rizikuoja. Geriau būtų, jei vežiotųsi ir nerizikuotų. Šiuo metu daug kas net nepasidomi, kad egzistuoja pigių priemonių tikrintis girtumui.

      Baudos už girtumą ir dabar nesuvokiamos, bet reikalingos ir veiksmingos kaip trumpalaikė priemonė.

      Požiūrį „gerė ir gers“ reikia mažinti, bet čia padės tik švietimas.

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos