Nepatinka politikai? Sugadink biuletenį!

http://g2.dcdn.lt/images/pix/file42611349_2ff744fc.jpghttp://g2.dcdn.lt/images/pix/file42611349_2ff744fc.jpg

Akivaizdus dalykas Lietuvoje yra visuomenės nepasitenkinimas dabartine situacija. Kalafiorų revoliucijos tai rodo labai akivaizdžiai. Žmonės pikti ir reikalauja iš valdžios, kad ši kažką keistų. Taip pat burnoja, kad valdžia nieko nekeis, nes yra korumpuota. Todėl jie balsuos už „sveiko proto partiją“ ar panašiai. Kuri, pasirodo, irgi korumpuota. Natūraliai kyla visiškas bejėgiškumo ir pasimetimo jausmas. Visą savaitę manęs žmonės klausinėja – tai už ką dabar balsuoti? Liberalų skandalas žmonėms tik įrodė seną jų žinomą tezę: „visi jie vagys“. Ką daryti, kad tai pasikeistų?

Dažnai girdžiu pasakymus, kad „kol valdžia tokia, tai nieko nebus“. Tie pasakymai buvo ir prie konservatorių ir prie socdemų valdžios. Žmonės reikalauja pokyčio iš valdžios, tačiau pamiršta, kad valdžia yra viso labo jų pačių atspindys. Tarkime, kad Tau viskas sekasi gerai. Dirbi, uždirbi, turi pinigų. Ir staiga ateina kažkas iš pašalies ir sako: „dirbk dar daugiau ir geriau!” Kam to reikia? Negi klausysiu kažkokių tai čia pašalinių…? Lygiai tas pats su valdžia. Galite rėkauti, šūkauti, mitinguoti, apmėtyti Seimo langus kiaušiniais, rašyti blogus, komentarus Feisbuke, skųstis kam tik norit. Darome tai jau 25 metus. Ar kas kitaip? Daugelio suvokimu – ir toliau „prie lovio tik valgys“. Nesiimu vertinti ar tikrai prie lovio tik vagys ar dar kas nors, bet noriu konstatuoti akivaizdų faktą: žmonės valdžia nepatenkinti, nes valdžia arba nedaro to, ko visuomenė nori, arba tai komunikuoja visuomenei nesuprantamomis formomis. Ir, bent jau visuomenės akyse, valdžia nesikeičia. Piktinimosi metodai neveikia.

Tai ką daryti, kad kai kažkas ateina ir pasako „dirbk geriau!”, tas subjektas iš tiesų pradėtų dirbti geriau? Geroje darbo vietoje veikia principas „dirbk geriau, arba atleisiu tave velniop iš darbo!”. Tačiau politikai ne itin bijo atleidimo. Jei ignoruosime atskiras partijas, o jas visas paimsime kaip vieną „valdžios siekiančių asmenų vienetą“, tai prarasti šiltas vietas Seime nėra beveik jokios grėsmės. Ir čia ateiname iki to, kad politikus atleisti iš darbo galima tik jų visiškai neišrenkant. Tai yra reali grėsmė jiems.

Daug kas balsuoją už partiją X kaip „mažiausią blogybę“, nes įsivaizduoja, kad jei nebalsuos už juos, tai kažkoks baubas ateis į valdžią. Ir gal taip ir bus. Tačiau pagalvokite, kokio lygio yra darbuotojas, jeigu jis tiesiog stengiasi būti mažiausiai blogas iš visų darbuotojų, ir visi darbuotojai elgiasi tuo pačiu principu? Nei vienas nenori realiai kažko padaryti, užtenka būti mažiausiai blogam ir tu jau gauni algą kaip ir visi kiti? Tai tikrai nėra teisingas motyvacinis principas. Ir tikrai nėra teisingas principas balsavimui. Politinės jėgos turi patraukti rinkėją, rinkėjas turi norėti balsuoti už kažkokią partiją ar politiką, o ne balsuoti už tuos, kurie, jo manymų, padarys mažiausiai žalos. Toks balsavimas, atrodo, kad leidžia užkirsti kelią ateiti į valdžią visokiems neaiškiems veikėjams, tačiau tai taip pat stabdo mūsų valstybės progresą, nes politinė elito sistema nesikeičia.

Neiti į rinkimus irgi yra blogai. Tada išrinktosios partijos atima iš jūsų galimybę jas kritikuoti: „o ko nebalsavote? Patys išsirinkote, patys kalti. Esate pilietiškai neišprusę ir dar išrenkate visada ne tuos (ne mus).“ Todėl balsuoti reikia eiti visada ir visiems. Labai skatinu tai daryti.

Bet kokie variantai? Už mažiausią blogybę balsuoti negerai, nebalsuoti negerai… Ką daryti? Ir čia, visiems tiems, kurie mano, kad nėra už ką balsuoti aš turiu pasiūlymą: sugadinti biuletenį. Sąmoningai. Kaip pilietinio protesto formą prieš nusistovėjusį politinį elitą, kuris neatliepia Jūsų įsitikinimų.

Įsivaizduokite situaciją: per Seimo rinkimus – 20% sugadintų biuletenių. Taip, rinkimai įvyksta, taip, kažkas bus išrinktas. Tačiau taip pat bus akivaizdžiai pamatyta, kad 20% žmonių yra nusivylę esama sistema ir nenori daugiau su ja taikstytis. Tarp politikų turėtų atsirastų sąmoningas noras konkuruoti dėl tokio kiekio balsų. O šie balsai – sąmoningų ir pilietiškai nusiteikusių žmonių. Galų gale, turėtų atsirasti poreikis ne vien paskleisti populizmo bangą, o apeliuoti į kritiškai viską vertinančius rinkėjus.

Netikėkite niekuo, kas sako, kad biuletenio sugadinimas yra beraščiams būdingas dalykas. Tokie žmonės patys yra pilietiniai beraščiai. Netikėkite niekuo, kas sako, kad taip balsuoja tik politika nesidomintys ir nepilietiški žmonės. Net jei jūs ir nesidomite politika. Talentingi ir į tautą orientuoti politikai turi sugebėti sudominti ir patraukti. Jei jiems tai nepavyksta – parodykite jiems tai. Jei politika atrodo purvinas dalykas, tai irgi reikia pasakyti per rinkimus sugadinant biuletenį. Ir tai nėra dalyvavimas politikoje, tai yra dalyvavimas valstybėje – pilietiškumas.

Biuletenio sugadinimas yra VIENINTELIS tikrai veiksmingas būdas parodyti valdžiai, kad žmonės ja visa nepatenkinti. Mes – žmonės – valdome valstybę per rinkimus suteikdami mandatą mus atstovauti norintiems asmenims. Kurie daugeliui iš mūsų neatrodo to verti. Tai nustokite savo balsu skirti mandatą tam, kuo nepasitikite. Nėjimas balsuoti tikrai to neparodys, tai parodys tik biuletenio sugadinimas. Asmeniškai man nekyla ranka balsuoti už bet kurią partiją, todėl aš sugadinsiu biuletenį. Susitiksime prie balsadėžės!

P.S. Skatinimas tikrai negalioja tiems, kurie tikrai turi savo mėgiamus politikus ir NORI už juos balsuoti. Balsuokite už tuos, kuriais pasitikite.

Paveiksliukas iš delfi.lt

Nuotrauka iš delfi.lt

About the Author

voxcivis
Esu eilinis pilietis, toks pat kaip Tu, gerbiamas skaitytojau. Matyt ateina momentas gyvenime, kada atrodo, kad patyrei daug. Manau, man tas momentas atėjo (ir veikiausiai ne paskutinį kartą). Teko daug visko pamatyti - mokyklą, augimą aplinkoje, kur įvairus smurtas buvo įprastas, Lietuvos aukštąjį mokslą, darbo rinką, medicinos sistemą įvairiais rakursais, žmonių psichologiją, visuomenės gyvenimą, gabalėlį filosofijos ir dar daug visko. Tai įdomi gyvenimo kombinacija, kuri, pastebiu, kartais leidžia pamatyti šį bei tą gal kiek kitaip, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Tokiomis įžvalgomis norisi pasidalinti. Mano labai mėgstamas atlikėjas - Vilijus Važnevičius (amžiną jam atilsį) - sykį koncerto metu sakė: "Neįsivaizduoju roko muzikanto - ne piliečio. Gali negroti - negrok. Gali nedainuoti - nedainuok. Neskauda - nekurk." Nesu roko muzikantas (gal šiek tiek širdyje), tačiau tai netrukdo būti piliečiu. Ir žinokit skauda. O kai skauda, visgi neišeina nerašyti. Kodėl? Nes rašymas padeda labai daug ką suprasti pačiam. Gal iš to pavyks suprasti kažką ir kitiems. Ir nebūtinai taip pat, kaip suprantu aš. Gal visiškai priešingai. O tai irgi puikus rezultatas. Nes suprasti visada yra gerai. Link to ir judėkime.

2 Comments on "Nepatinka politikai? Sugadink biuletenį!"

  1. Tikriausiai pirmą kartą taip labai su jumis nesutinku, kad net pikta buvo skaityt ir skaitydama pagalvojau, kad daugiau jūsų nebeskaitysiu (bet tai tik pagalvojau sau patyliukais). Demokratinė žodžio laisvė vis tik yra gerai.
    Sugadinti savo biuletenį ir leisti atsilupėliams perimti sprendimo balsą todėl, kad valdžia, kuri yra mes patys, pamatytų ir neva tai tipo atsižvelgtų į tai, kad kažkoks nususęs būrelis inteligentų ir šiaip visokių blaiviau mąstančių bedalių šitaip išreiškė savo valią protestuoti? Nusišvilpti jiems ant šito reikalo, ponas.
    Gal aš geriau pabalsuosiu ir bent menkai sumažinsiu nemąstančios avių bandos balso jausmą nei sąmoningai leisiu savo balsui pražūti tyruose.
    Beje, geriausio ir kitokio -iausio politiko, anei politinės krypties, niekada nebuvo ir nebus. Mes visuomet turime rinktis mažiausią blogybę ir tai yra demokratijos trūkumas. Tačiau kol kas niekas nesugalvojo geriau.

    • Rūta, pirma tai labai prašau į mane nesikreipti „jūs“. Aš nesu daugiskaita ir esu smarkiai per jaunas, kad kuri nors grupė žmonių į mane turėtų kreiptis jūs 🙂

      Antra. Malonu, kad sukėliau neabejingumo. Puiku tiesiog. Tai geriau, nei banda galva linksinčių avių, sekančių iš paskos nepaisant to, ką sakai. O neskaityti visada gali, tiesą pasakius, nesitikėjau, kad be mano artimų žmonių išvis kažkas skaito.
      Ačiū už kritiką, bet atsakysiu kritika atgal. Jei laikai kitus žmones atsilupėliais, tai nieko kito nesitikėk iš jų irgi. Pati sakai, kad valdžia esame mes patys. Tame tarpe ir atsilupėliai. Sėdime vienoje valtyje su jais, tai geriau irkluoti kažkur, o ne mušti irklu per galvą greta sėdinčiam.

      Bet nesutinku, kad nusišvilpt. Net jei 5% sugadintų biuletenius, tai tikrai neatvers kelio kažkokioms radikalioms jėgoms ateiti į valdžią. Bet 5% yra parlamentinio lygio partija. Tai paskatintų atsižvelgti į tuos, kurie realiai nenori taikstytis su protegavimu, korupcija ar tiesiog šiaip durnizmu.
      Nemąstančios avys tave laiko lygiai tokia pat. Ir šita priešprieša yra nenaudinga mūsų valstybei. Ir nemanyk, kad aš nesuprantu rizikos tame, ką siūlau. Matau ją, tikrai. Tačiau aš sprendžiu asmeninę dilemą, kaip ir daugelis mano aplinkoje – ar verti yra kas nors mano balso? Deja, privalau atsakyti, kad ne. Tai kur dėtis? Ką daryti? Pasiūlyk ką nors geriau? Už ką balsuoti, jei man vienintelė skandalų nesutepta partija yra priešinga savo idealogija?

      Absurdo jausmas, kuris lydi mus visus, įskaitant tave, nes tu jį jauti skaitydama mano rašliavą, kuri kyla iš mano absurdiškos jausmenos, turi baigtis. Jis skatina nesantaiką ir pyktį. Deja, tai politinis dalykas. O jis negali pasikeisti tol, kol mes vistiek balsuojame už kažką, kas iš tiesų netenkina mūsų.

      Ir sutinku, kad universaliai ir globaliai nėra geriausio politiko ar politinės krypties. Tačiau asmeniškai dažniausiai yra. Tarkime, esi kairysis. Kuri partija iš tiesų atstovauja tą srovę? Tokios tiesiog nėra. Arba jei esi liberalas – ar tikrai gali balsuoti už V.Alekną, kuris rinkosi tarp idėjiškai nesuderinamų dalykų – LSDP ir LRLS? Aš negaliu. Mano aplinka negali. Tai politinė aklavietė, į kurią mūsų politinė sistema pati save įvarė rinkdamasi guogas, aleknas, skvernelius, ramanauskus ir kitus veikėjus, kurių garsios pavardės turi atstoti jų politines/ekonimines pažiūras, kurių kažin ar yra.

      Bet iš tiesų aš nebijau. Manau, kad skatinimas gadinti biuletenius labiausiai viekia tuos, kurie galvojo neiti į rinkimus išvis. Tai nepaveiks pusiausvyros tarp partijų. Tik vietoje „nepilietiškų tinginių“ arsiras pilietiški protestuotojai. O tai yra ženkliai produktyviau.

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos