Kaip Lietuvoje naudojama propaganda

Patyriau propagandą savo kailiu ir tapau jos dalimi. Prieš savo valią ir laisvos valstybės pagrindų vedinas. Bet pradžiai noriu nustatyti šio įrašo rėmuose, kas tai yra propaganda. Einu į Wikipedia (tiks ir toks šaltinis šiam įrašui) ir skaitau:

„Propaganda is a form of communication aimed towards influencing the attitude of a population toward some cause or position.“

Vertimas: „Propaganda yra komunikacijos forma, kurios tikslas yra paveikti populiacijos požiūrį į tam tikrą tikslą ar požiūrį.“

Manote propagandą skleidė koks tai Rusijos ruporas, vatnikas ar dar koks Putiną sudievinęs personažas? Klystate. Propaganda egzistuoja ne tik ten.

Einu prie esmės. Šį savaitgalį vyko Mėnuo Juodaragis. Gražus, baltiškas tradicijas puoselėjantis festivalis, muzikos, meno ir kitų nuostabių dalykų junginys, kuris man atrodo labai šaunus. Jo metu gali susipažinti su daugelių nematytų dalykų, žmonių ir pan. Dalyvavome ir nutarėme pasinaudoti galimybe sudalyvauti žygyje po Zarasus. Atėjome į sutartą vietą, pradėjome eiti ir staiga suprantame, kad atsidūrėme po vėliava. Tautinio jaunimo sąjungos vėliava. Įsivaizduoju vaizdą eiliniam Zarasų gyventojui – eina gal 50 žmonių būrys ir plevėsuoja tautinio jaunimo vėliava visiems virš galvų. „Oho, kokia rimta organizacija, šitiek žmonių žygiuoja vos 8000 gyventojų turinčiame miestelyje“ – gali pamanyti sau eilinis zarasietis. O dar kokia nuotrauka išlįs viešosiose medijose – štai – žygiuoja tautinis jaunimas. Taip pat, kaip visokiose eitynėse su visokiais šūkiais. Tik čia be šūkių ir su mažiau simbolikos. Nes tautinio jaunimo, gali būti, kad ten buvo tik vienas. Tas, kuris vėliavą atsinešė. Paskaitykime dar sykį propagandos apibrėžimą ir jūs man pasakykit, ar tai ne propaganda?

Ant suoliuko sėdėję du vaikinai mums praeinant pro šoną sakė: „Na būkit patriotai, bet prašau, nebūkite tautininkai“. Nepatingėjau sustoti ir paaiškinti, kad tokie nesame ir čia tik vienas vėliavą atsinešė. Bet propaganda suveikė – jie galvojo, kad mes visi esam tautinis jaunimas. O tai kiek žmonių dar matė mus ir nieko nepaklausė? Jie iki šiol galvoja, kad štai kokia tai rimta organizacija.

Ir žiūrint iš asmeninės perspektyvos, tai atsiduri tokioje labai keistoje dilemoje – žygyje eiti nori, bet būti asocijuojamas su organizacijomis – ne. Manau, kad žmonėms, kurie nebuvo abejingi tam, kilo tokios pačios mintys, bet nesinorėjo susigadinti žygio. O jei tiki demokratija, tai negali išvaryti vėliavą nešančiojo – jis turi tokią teisę. Jei tautinio jaunimo ten dar būtų buvęs ne vienas žmogus, o būrelis, kuris laikytųsi kartu ir neštų tą vėliavą virš savęs, tai būtų dar nieko. Tiesiog atrodytų, kad štai organizacija dalyvauja žygyje ir virš savo narių neša savo vėliavą. Bet kai tas žmogus tik vienas, tai atrodo kaip pigus bandymas padidinti savo žinomumą. Beje, festivalio organizatoriai bilietų taisyklėse buvo išreiškę prašymą apsieiti be politinių kontekstų. Įdomumo vedinas paklausiau organizatorių ar šitas reiškinys buvo suderintas su jais? Atsakymo dar negavau, jei gausiu – pranešiu. EDIT: atsakymą gavau, festivalis nieko nežino apie tokius demonstravimus ir tai vyko be organizatorių žinios. Ir galit man per galvą su pagaliu duoti, bet šita organizacija, nors ir vadina save ne politine, bet kai vadovas kandidatuoja į politines pozicijas, tai niekaip negaliu laikyti jos apolitiška.

Toks savo politinio bagažo ir matomumo didinimas sukuriant netikrą įspūdį apie organizacijos skaitlingumą, mano nuomone, yra žemas ir desperatiškas bandymas pasiekti žmones, kuriems tiesiog šiaip tos idėjos yra svetimos. Ir man absoliučiai nesvarbu kokia tai būtų vėliava – tautinio jaunimo, partijos „Frontas“, „Masiulio feisbukas už rasizmą“, „Feministai už moterų teises“ ar pan. Man nerūpi ar tai radikalūs kairieji ar dešinieji ar dar kažkas. Nei su viena iš tų organizacijų aš nenoriu būti asocijuojamas. Nei vienai nepriklausau ir toks įrašas atsirastų apie bet kurią, kuri, mano nuomone, nesupranta kur yra vieta reikštis. Ir dar techninė pastaba: jei jūsų organizacija nusprendė kišti savo vėliavą ten, kur abejotina ar jai vieta, tai suraskite didesnį jos nešiką, nes vieną yra kai ta vėliava plevėsuoja virš galvų, o visai kas kita, kai einant žygyje siauru takeliu, ta vėliava daužo tau per snukį.

O aš apgailestauju tik dėl vieno: kad nepasiruošiau vėliavos „Toleranciją visiems žmonėms“ ir nešinas ja nėjau šalia. Būtų buvusi labai graži kombinacija.

IMG_20150829_103807-2

Veidai paslėpti, nes nežinau ar šie žmonės irgi nori būti asociuoti su šia organizacija

P.S. MJR buvo ir yra tikrai geras festivalis, rekomenduoju visiems.

 

About the Author

voxcivis
Esu eilinis pilietis, toks pat kaip Tu, gerbiamas skaitytojau. Matyt ateina momentas gyvenime, kada atrodo, kad patyrei daug. Manau, man tas momentas atėjo (ir veikiausiai ne paskutinį kartą). Teko daug visko pamatyti - mokyklą, augimą aplinkoje, kur įvairus smurtas buvo įprastas, Lietuvos aukštąjį mokslą, darbo rinką, medicinos sistemą įvairiais rakursais, žmonių psichologiją, visuomenės gyvenimą, gabalėlį filosofijos ir dar daug visko. Tai įdomi gyvenimo kombinacija, kuri, pastebiu, kartais leidžia pamatyti šį bei tą gal kiek kitaip, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Tokiomis įžvalgomis norisi pasidalinti. Mano labai mėgstamas atlikėjas - Vilijus Važnevičius (amžiną jam atilsį) - sykį koncerto metu sakė: "Neįsivaizduoju roko muzikanto - ne piliečio. Gali negroti - negrok. Gali nedainuoti - nedainuok. Neskauda - nekurk." Nesu roko muzikantas (gal šiek tiek širdyje), tačiau tai netrukdo būti piliečiu. Ir žinokit skauda. O kai skauda, visgi neišeina nerašyti. Kodėl? Nes rašymas padeda labai daug ką suprasti pačiam. Gal iš to pavyks suprasti kažką ir kitiems. Ir nebūtinai taip pat, kaip suprantu aš. Gal visiškai priešingai. O tai irgi puikus rezultatas. Nes suprasti visada yra gerai. Link to ir judėkime.
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos